Hur lever vi tillsammans med andra varelser?


Bild: Barnyard Animals/Creatas.

Bild: Barnyard Animals/Creatas.

Den frågan ställer Helena Pedersen, forskare i pedagogik och kritiska djurstudier i Sydsvenskan, 3 februari:

Ordet människovärde är skapat i ett filosofiskt sammanhang, medan djurens värde ofta mäts ekonomiskt. Speciesism är inte bara en världsbild, utan en tillväxtapparat i sig själv – ett materiellt system uppbyggt kring en ekonomi som utnyttjar djur, eller annorlunda uttryckt: en ekonomi som blomstrar genom systematiskt förtingligande av upplevande varelser. Detta är också en förklaring till varför det inte förekommer någon större debatt kring djurs rättigheter.

Läs hela artikeln här.

Uppdatering: Helena Pedersen och Pelle Strindlund kommer att hålla en föreläsning på om djurrätt ikväll, måndag 4 februari kl. 19.00:

Är det en mänsklig rättighet att äta djur? Eller har djuren rättigheter att få leva? Den här kvällen diskuterar vi synen på människans ställning som alltings härskare och hur vi behandlar de andra varelserna – djuren.

Föreläsningen, som kan besökas av allmänheten på Malmö Högskola, kommer också att livesändas över internet av Djurens Rätt via förbundets hemsida och deras sida på Facebook. Läs mer om internetsändningen här.

Uppdatering 2: Nu kan föreläsningen ses i efterhand på Malmö högskolas hemsida.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *