Veganen som skrev manus till köttreklam

I nästa nummer av tidningen Djurens Rätt skriver jag om djurskyddsnationalismen. Texten börjar så här:

“Är du ett ickemänskligt djur i knipa? I så fall borde du flytta till Sverige! Här finns nämligen världens bästa djurskyddslag, och vi svenskar är världsbäst på att vara djurvänliga.”

Mitt syfte var förstås att ondgöra mig över hur unken nationalism ständigt blandas med föreställd “djurvänlighet” på ett sätt som låter djurförtrycket fortgå utan kritik.

Tyvärr hade jag glömt att satiren är död. När jag satt där och tyckte att jag var fyndigt sarkastisk så skrev jag i själva verket manuset till den senaste reklamfilmen från City Gross.

I filmen flyr en gris från ondskefulla slaktare någonstans i det betonggrå östeuropa för att få komma till Sverige och… nej, det finns helt enkelt inget mer att säga. Se filmen istället.

(Vill man se hur grisar lever i verklighetens Sverige kan man med fördel klicka sig över till Djurrättsalliansens sajt Ett liv som gris.)

Nå, mitt i den skrattblandade gråten får man väl glädja sig åt att det pågår andra processer där speciesismen ibland blir ifrågasatt. Den 15 maj sände till exempel God morgon världen i P1 ett kritiskt inslag om köttätandet, och jag fick vara med på ett hörn. Lyssna på programmet här. Dagen innan diskuterades kristendom och djuretik i P1-programmet Människor och tro, med bland andra djurrättsaktivisten och författaren Pelle Strindlund. Klicka här för att lyssna på det.

Uppdatering 20 maj 2011: Djurens Rätt KO-anmäler nu City Gross reklamfilm. Läs pressmeddelandet här.

Share Button

3 reaktion på “Veganen som skrev manus till köttreklam”

  1. City Gross har även reklampelare med “svansknipsare” (om jag minns det rätt) som grisar vars kroppar de säljer inte utsatts för. Det kliar i fingrarna att “förbättra” reklamen med en lista på alla de redskap och procedurer Citygross svenska leverantörer utsätter “sina” grisar för.

  2. Djurens rätt är en organisation som bygger på speciesism, men försöker utge sig för att inte göra det. Värsta sortens hycklare alltså!

  3. Fredrik – Äh, va? Hur menar du? Att en organisation som förespråkar veganism och ALLAS rättigheter är speciesistiskt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *