Varghatets omvända klassresa

Idéhistorikern Karin Dirke skriver om rovdjursjaktens historia i Forskning och Framsteg:

Att utrota rovdjuren blev under 1700-talet en viktig del av den offentliga maktens politik. Rovdjuren var köttätande djur som tycktes ifrågasätta den givna maktordningen, där människan, mannen, den adlige eller rent av kunglige mannen, hade ensamrätt på viltkött. Denna rättighet försvarades ihärdigt av adelsståndet under riksdagens strider om jakträtten. Adeln ville reservera jakten på finare, matnyttigt vilt för eliten och låta vanligt folk jaga bort rovdjuren. Allmogen ville å sin sida inte ha rovdjur på sina gårdar, men deras motivation för att driva ut dem ur riket var låg.

Läs hela texten här och se reportaget på SVT Play:

Share Button

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *