Antispeciesistiskt forum 27–29 maj


Antispeciesistiskt forum, som anordnas av Antispeciesistisk aktion utanför Norrtälje den 27–29 maj, ska jag prata om följande (lördag 28 maj):

FÖRTRYCK AV MÄNNISKOR OCH ANDRA DJUR
– OCH DJURRÄTTSRÖRELSENS UPPGIFTER

Kapitalism, rasism, (hetero)sexism, speciesism – våra samtida samhällen präglas av en rad system, hierarkier och ideologier som främjar vissa gruppers intressen på andras bekostnad. Men hänger dessa maktordningar och förtrycksformer också ihop? Och i så fall hur? Bidrar också djurrättsrörelsen ibland till att främja djurförtrycket genom kampanjer som förminskar problemet eller får djurutnyttjandet att framstå som något naturligt? Kan djurförtrycket avskaffas genom djurskyddsreformer, eller bör djurrättsrörelsen fokusera på propaganda för djurrätt och veganism?

Eller ja, det lär väl bli svårt att svara på alla dessa (retoriska) frågor, men någon sorts introduktion blir det i alla fall. Sedan innehåller programmet flera mer djupgående föredrag om feminism och djurrätt, etnicitet och djurrätt, drogfrihet och djurrätt – ja, kort sagt en massa viktiga grejer + djurrätt. Därtill blir det debatt om förändringsstrategier, matlagningsworkshop, megafonträning och – underhållning!

Gå till hemsidan eller facebooksidan för mer uppdaterad information om lägret. (Senaste anmälningsdag 6 maj.)

Missa inte heller denna intervju med Majja Solanas Carlsson från Antispeciesistisk aktion i Fria Tidningen. Ur innehållet:

– Vi tycker att det är lite mycket djurskydd inom djurrättsrörelsen. Djurskydd kan snarare möjliggöra djurförtryck, genom att människor tänker att bara djuren har det bra och dödas på ett humant sätt så är det bra. Djurskyddet blir ett alibi för att fortsätta att konsumera djur.

Nätverket menar tvärtom att det oavsett förhållandena aldrig är acceptabelt att exploatera, utnyttja, konsumera och döda någon.

– Vi vill inte ha förbättringar utan radikala förändringar där djur ska ha rätten till sitt eget liv fullt ut. Därför förespråkar vi veganism framför vegetarianism, och tomma burar framför större burar, säger Majja Solanas Carlsson.

Share Button

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *