Språk, feminism och speciesism

Serien om språk och speciesism – där jag hade ett inlägg i förra veckan – fortsätter i veckans nummer av Stockholms Fria Tidning, med följande innehåll:

Lisa Gålmark: Språket, feminismen och de ickemänskliga djuren

“Få kvinnor har funderat över hur mycket de påminner om patriarkala förtryckare när de nedvärderar ickemänskliga djur eller deltar i utnyttjandet av dem”, skriver den amerikanska litteraturvetaren Joan Dunayer. SFT uppmärksammar Internationella kvinnodagen genom att presentera henne och den feministiska djurrättaren Carol J. Adams. Båda för första gången på svenska.”

Hela texten:
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/21049


Joan Dunayer: Kvinnor, kossor och hönor:

“Kvinnospecifika djurmetaforer uttrycker olika grader av nedvärdering, som gammal skata, apa, katta, kossa, höna. Sedda ur ett speciesistiskt perspektiv betyder bilden av djuren något negativt. En metafor som använder den associativa djurbilden på kvinnor innebär att kvinnor och djur kommer att dela det negativa.”

Hela texten:
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/21050

Carol J. Adams: Styckade texter, styckade djur

“I romaner återfinns feministiska och vegetariska budskap ofta tillsammans men det är sällan någon utreder betydelsen av detta. Men bruket av vegetariska huvudpersoner hos kvinnliga skönlitterära författare är en tradition, och den visar hur tankar om vegetarianism kan förvaltas och föras vidare.”

Hela texten:
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/21051


Share Button

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *