Coronakapitalismen

Nyligen deltog jag i podden Apans anatomi för att prata om coronakapitalismen. Lyssna gärna för en diskussion om det kapitalistiska jordbruket och djurindustrins virusfabriker.

Share Button

“Djurens förintelse” släpps som gratis ljudbok

Bild: Martin Smedjeback
Bild: Martin Smedjeback

Pelle Strindlunds och Henrik Wigs massiva djurrättsbok Djurens förintelse: Människans nazism mot andra arter släpps som gratis ljudbok den 25 augusti. Läs mer på Facebook.

Share Button

Föredrag på Garaget i Malmö

I går höll jag ett föredrag om djurrätt och djurförtryck på Garaget i Malmö, arrangerat av Djurens Rätt i Malmö. Tack till alla som kom!

Share Button

Föredrag på SLU 4 oktober 2017

I dag, på Djurens dag den 4 oktober, deltar jag i en temadag om djurskydd på Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala. Jag kommer främst att tala om min forskning om djurskyddets historia och det politiska djurstudiefältet. Min presentation från dagen finns här.

Share Button

Nytt nummer av Fronesis om djurrätt och kritiska djurstudier

Tillsammans med Helena Pedersen, Amelie Björck och Somar Al Naher har jag varit redaktör för det senaste numret av Fronesis om djurrätt och kritiska djurstudier. Gå till Fronesis hemsida för att läsa mer, ladda ner inledningskapitlet och beställa ditt exemplar.

Ur nummerpresentationen

Vid mitten av 1990-talet blev djurrättsrörelsen samhällets fiende nummer ett. Mjölkbilar brann, minkar släpptes ut, ungdomar köttvägrade och vuxenvärlden rasade. I mellanmjölkens land blev varje tallrik plötsligt ett ideologiskt slagfält.

I dag är läget annorlunda. I skuggan av klimatkrisen är det inte längre veganen utan köttätaren som börjat framstå som boven kring matbordet. Var tionde svensk identifierar sig som vegetarian eller vegan, och den tidigare så fruktade »veganrörelsen« har vuxit upp till en köpstark grupp som allt fler företag vill göra sig till vän med.

Men samtidigt som vegetarianismen har normaliserats tycks de radikala djurrättsidéerna ha skjutits i bakgrunden. Matfrågan, som på 1990-talet laddades med en revolutionär vrede mot alla samhällets orättvisor, har blivit till en privat hälsofråga, ett uttryck för den personliga identiteten eller ett sätt bland andra att utöva »grön konsumtion«.

Det har blivit acceptabelt att kritisera animaliekonsumtionen ur miljöperspektiv, men det råder ännu en besvärande tystnad kring djurens rättigheter. Frågan behandlas som en pinsam familjehemlighet som vi alla artigt förväntas hålla tyst om: tala om vad som helst, men inte om vårt våld mot djuren.

Varför består denna oförmåga att ta djuren på allvar? Är vi verkligen så förtjusta i våra biffar och pälskragar att vi inte kan tänka oss andra sätt att leva? Eller är det snarare så att frågan om hur vi behandlar djur skjuts åt sidan, förminskas och görs till ett icke-problem därför att detta tjänar starka penningintressen? Kan det till och med vara så att vi behöver vår dominans över djuren för att det tillhandahåller ett försvar för fortsatta makthierarkier mellan olika grupper av människor?

I Fronesis nr 56–57 tar vi oss an frågan om människa–djur-relationen ur kritiskt djurstudieperspektiv. I en rad nyskrivna och översatta artiklar diskuteras förhållandet mellan djursyn, djurutnyttjande och samhällets maktstrukturer. I tre avdelningar diskuteras djurens ställning under kapitalismen; förhållandet mellan djurutnyttjande, rasism och sexism; samt några utopiska möjligheter för människor att leva tillsammans med – eller helt utan kontakt med – andra djur.

Bland texterna märks en intervju med djurrättsteoretikern John Sanbonmatsu om djurutnyttjandet som produktionssätt. I en klassisk text av nyligen bortgångne konstkritikern John Berger diskuteras kapitalismens inflytande på dagens instrumentella djursyn. Vi översätter ett utdrag ur Carol J. Adams omtalade feministiska analys av »köttets könspolitik« samt de politiska teoretikerna Will Kymlickas och Sue Donaldsons försvar för ett medborgarskap för djur.

Innehåll i Fronesis nr 56–57 (264 sidor)

 • Per-Anders Svärd: Djur, samhälle och kritisk teori. Ladda ner som PDF
 • Agnes Gerner: Ur Sus
 • Helena Pedersen: Varufetischism och strukturellt våld
 • Marco Maurizi : Djurens frigörelse och kritisk teori. Intervju med John Sanbonmatsu
 • Rolf Engenell och Lena Lindström: Bättre flöde i dödsfabriken
 • Sarah Franklin: Dollys kropp
 • Tobias Linné och Helena Pedersen: Med omsorg om kor och kärlek till mjölk
 • Per-Anders Svärd: Speciesism och ideologiskt herravälde
 • John Berger: Varför se på djur?
 • Carol J. Adams: Köttets könspolitik
 • Somar Al Naher: Köttnationalismen, rasismen och halalfrågan
 • David Redmalm: Biopolitik och husdjurssorg
 • Anette Kristensson: Karnofallogocentrism
 • Amelie Björck: Efter speciesismen
 • Patricia MacCormack: Djuriskheter
 • Sue Donaldson och Will Kymlicka: Djuren och medborgarskapets frontlinjer
 • Jens Holm, Camilla Björkbom, Lisa Gålmark, Mattias Kristiansson, Erik Jönsson och Martin Smedjeback, intervjuade av Somar Al Naher: Djurhållningens utfasning

Redaktörer: Somar Al Naher, Amelie Björck, Helena Pedersen och Per-Anders Svärd.

Share Button

Föredrag på Vegfest Västerås 2017

I kväll höll jag ett föredrag om den svenska djurskyddsideologins historia på Vegfest Västerås. Nu hann jag bara vara där i någon timme, men av vad jag kunde se var det en välbesökt och välarrangerad tillställning som dessutom fortsätter i morgon söndag 3 september.

Mitt föredrag, liksom flera andra antar jag, filmades och lär komma på nätet vad det lider. Men någon frågade efteråt om jag kunde dela kvällens presentationsbilder, så här kommer de.

Share Button

Föreläsning om djurrätt och djurförtryck på Stockholms universitet, 17 november 2016

Share Button

Föreläsning från Forskardagarna på Stockholms universitet 12 oktober 2016

Under Forskardagarna på Stockholms universitet den 11 och 12 oktober i år pratade jag lite om min avhandling om synen på djurplågeri och djurskydd i Sverige mellan 1844 och 1944. Föreläsningen kan nu ses här på Stockholms universitets hemsida.

capture

Share Button

Vegoforum 2016 – alla föredrag online

Nu finns alla filmade föredrag från Vegoforum 2016, inklusive mitt eget om det svenska djurskyddets historia, att se online via Vegoforums YouTube-kanal.

Share Button

Veganprat #33

Jag medverkar i det trettiotredje avsnittet av podden Veganprat, där vi pratar om dagens abolitionism och djurskyddsideologins historiska ursprung utifrån min avhandling.

Share Button

Against animal tasting